Συνεχίζονται τα σεμινάρια αστρονομίας στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Σας προσκαλούμε στη δεύτερη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά αυτή την Τετάρτη 24/4 στις 19:00 που θα έχει ως αντικείμενο την κοσμολογία. Ομιλητής θα είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Γουργουλιάτος, Ερευνητής του Πανεπιστημίου McGill. Η ομιλία θα έχει ως τίτλο «Γιατί ο Αϊνστάιν είχε για μια ακόμη φορά δίκιο. Οι Ανατροπές στην Κοσμολογία την τελευταία δεκαετία». Ακολουθεί η περίληψη της ομιλίας.
Η Κοσμολογία μελετά το Σύμπαν ως μια ολότητα. Σε αντίθεση με την κλασική περιγραφή που ασχολείται τις κινήσεις των σωμάτων μέσα στο χώρο και στο χρόνο, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας αναφέρεται στην ίδια τη γεωμετρία του Σύμπαντος. Οι πρώτες προσπάθειες περιγραφής του Σύμπαντος, μέσω της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, περιορίζονταν από την αντίληψη ενός στατικού Σύμπαντος πράγμα που οδήγησε τον Αϊνστάιν να συμπεριλάβει έναν επιπλέον όρο, την Κοσμολογική Σταθερά, ο οποίος θα επέτρεπε τέτοιες στατικές λύσεις. Αρκετά σύντομα παρατηρήθηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι το Σύμπαν διαστέλλεται, με αποτέλεσμα η προσθήκη της Κοσμολογικής Σταθεράς να μην είναι πλέον απαραίτητη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μέσα από διαφορετικές και ανεξάρτητες παρατηρήσεις, άρχισε να γίνεται εμφανές ότι το Σύμπαν όχι απλά διαστέλλεται, αλλά η διαστολή είναι επιταχυνόμενη. Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται σε ένα μυστηριώδες συστατικό του Σύμπαντος που ονομάστηκε Σκοτεινή Ενέργεια. Στην αποψινή μας συνάντηση θα δούμε τα βήματα που ακολούθησε η επιστημονική έρευνα για αυτές τις ανακαλύψεις, την σημερινή κατάσταση και την επαναφορά μιας ιδέας που ίδιος ο Αϊνστάιν είχε θεωρήσει το μεγαλύτερό του λάθος.
Σας περιμένουμε όλους αυτή την Τετάρτη 24/4 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Ι-10 στο ισόγειο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τα σεμινάρια θα συνεχιστούν μετά τις διακοπές του Πάσχα ως εξής:
15/5: Παρατηρησιακή Αστρονομία
Τηλεσκόπια, εξοπλισμός και παρατήρηση
Ανδρέας Παπαλάμπρου, Θεόφιλος Στεργίου
Θα ακολουθήσει παρατήρηση με τα τηλεσκόπια του συλλόγου.
22/5: Αστροφωτογραφία
Η ζωής ενός αστροφωτογράφου: Προετοιμασία, λήψη και επεξεργασία αστροφωτογραφίας
Άγγελος Κεχαγιάς, Βαγγέλης Σουγκλάκος
Θα υπάρξει και έκθεση αστροφωτογραφίας και λοιπού αστρονομικού υλικού.