Σημαντική δημοσίευση στο Nature με σημαντικό συντελεστή τον Πατρινό αστροφυσικό Κωνσταντίνο Γουργουλιάτο, αστροφυσικό και ιδρυτικό μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» που τώρα είναι αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.
Ένα πολύ ισχυρά μαγνητισμένο πολύ πυκνό αστέρι (μάγναστρο) παρουσίασε μια ανωμαλία στην περιστροφή του, μειώνοντας την ταχύτητα περιστροφής του. Τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Τα αστέρια αυτά περιέχουν ένα στερεό φλοιό και έναν υπέρρευστο πυρήνα. Η περίεργη αυτή συμπεριφορά θεωρείται ότι οφείλεται σε ένα σπάσιμο του φλοιού το οποίο φρέναρε λίγο το αστέρι.

Μια δεύτερη εκδοχή θα ήταν μια ισχυρή αύξηση του αστρικού ανέμου ο οποίος θα λειτουργούσε σα φρένο στο διάστημα.

Η παρατήρηση αυτή έγινε από τον Robert Archibald μεταπτυχιακό φοιτητή της ομάδας στην οποία ανήκει ο Δρ. Γουργουλιάτος στο πανεπιστήμιο McGill, υπό την επίβλεψη της Vicky Kaspi. Η συνεισφορά του συμπατριώτη μας συνίσταται στην εύρεση ενός φυσικού μηχανισμού (οι δύο εκδοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω) που θα εξηγεί αυτή την απότομη αλλαγή στην περιστροφική ταχύτητα και έγινε σε συνεργασία με τον Dave Tsang.

Η δημοσίευση στο nature:

http://www.nature.com/nature/journal/v497/n7451/full/nature12159.html

http://www.nature.com/nature/journal/v497/n7451/full/497574a.html