Αγαπητοί φίλοι και αγαπητά μέλη του Ωρίωνα,

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και από την Πάτρα ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη διάβαση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.Ο «Ωρίων» θα βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη πλησίον του φάρου της Πάτρας με ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια για την παρατήρηση του φαινομένου από τις 14:00 έως τις 20:30.

Η διάβαση της 9ης Μαΐου 2016 θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ορατή από την Ελλάδα ωστόσο ο ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και δε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε την έξοδο του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. Παρά το ότι ο Ερμής είναι αρκετά φωτεινός πλανήτης, μέσα από το ηλιακό φίλτρο θα φαίνεται μαύρος στο φόντο ενός λαμπρού ήλιου. Η είσοδος του Ερμή θα γίνει στις 14:12 (θερινή ώρα Ελλάδας) με την «πρώτη επαφή» κατά την οποία θα δούμε τον Ερμή να εφάπτεται εξωτερικά του ήλιου. Τρία μόλις λεπτά μετά θα έχει εισέλθει ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά, σημείο που αναφέρεται ως η «δεύτερη επαφή». Για τις επόμενες 6 ώρες θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον Ερμή να διαβαίνει τον ηλιακό δίσκο και να φτάσει στο βαθύτερο σημείο στις 17:57. Ο Ήλιος θα δύσει με το φαινόμενο σε εξέλιξη. Παρακάτω αναγράφονται συνοπτικά οι σημαντικές ώρες του φαινομένου:

1η επαφή: 14:12:19
2η επαφή: 14:15:31
Μέγιστο διάβασης 17:57:26
——Δύση ηλίου ~ 20:30—-
3η επαφή: 21:39 (μη ορατή από Ελλάδα)
4η επαφή: 21:42 (μη ορατή από Ελλάδα)

Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή τα κιάλια. 

Η παρατήρηση της διάβασης του Ερμή δεν μπορεί να γίνει με τα γυαλιά της έκλειψης όπως γινόταν για τη διάβαση της Αφροδίτης καθώς η γωνιώδης διάμετρος του Ερμή είναι πολύ μικρότερη. Για τον ίδιο λόγο και στην παρατήρηση με τηλεσκόπιο ή κιάλια θα δίνει μικρότερο είδωλο του Ερμή και ενδεχομένως χρειαστεί μεγαλύτερη μεγέθυνση σε σχέση με τη διάβαση της Αφροδίτης.

Αναλυτικότερα για τη διάβαση, εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22142

Σας ενημερώνουμε, τέλος, πως μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του υλλόγου από το site μας www.orionas.gr αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων:
 
Facebook: http://www.facebook.com/orionasgr
Twitter: http://twitter.com/orionasgr
Youtube: http://www.youtube.com/user/orionasgr

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
https://www.orionas.gr/